7 feiten over migraine

Van 7 t/m 13 september is het migraineweek. Lees 7 feiten over migraine die je misschien nog niet kent, of juist bekend voorkomen. Migraine is meer dan alleen hoofdpijn.

Migraine is meer dan alleen hoofdpijn. Deze 7 feiten herken je misschien, of verbazen je. En misschien begrijp je beter waardoor je collega met migraine altijd twee dagen thuis blijft als ze een aanval heeft. Of al naar huis gaat terwijl de echte hoofdpijn nog moet beginnen.

  1. Sommige migrainepatiënten voelen een aanval aankomen door een stemmingsverandering. Ze krijgen bijvoorbeeld opruimwoede, willen sporten of vroeg naar bed. Anderen krijgen trek in ongebruikelijke dingen. Ze willen als ontbijt een zoute haring. Of ze krijgen last van zgn. geursensaties. Ze ruiken dan opeens een bloemengeur, terwijl er geen bloem te bekennen is.
  2. Wist je dat de omslag van het weer een migraineaanval kan uitlokken? Als er sneeuw in de lucht zit. Of juist als het buiten erg warm is. Er zijn mensen voor wie ander weer genoeg is voor een paar dagen op bed in het donker.
  3. Zo’n 15% van de mensen die aan migraine lijdt, krijgt een zogenaamd aura voordat de hoofdpijn begint? Ze zien dan lichtflitsen, vlekken, vervormingen en sterretjes. Meestal gebeurt dit aan één oog. Met het andere oog zien ze nog gewoon. Op het filmpje zie je hoe dit eruit kan zien: https://www.youtube.com/watch?v=qVFIcF9lyk8.
  4. Wist je dat er ook mensen zijn bij wie de migraine beperkt blijft tot het aura? Ze zien dan vlekken, sterretjes en lichtflitsen. Als dit stopt, wordt het niet gevolgd door hoofdpijn. Ze noemen dit ook wel oogmigraine.
  5. Vooral kinderen kunnen ook last hebben van buikmigraine. Ze hebben regelmatig buikpijn en de huisarts kan geen lichamelijke oorzaak vinden. Vaak is er wel een relatie met spannende of nieuwe dingen, vriendjes of school. In de familie vind je dan soms “gewone” migraine. Gelukkig groeien kinderen over het algemeen over buikmigraine heen.
  6. Wist je dat 60 tot 70% van de vrouwen hun migraine in verband brengt met een moment in de menstruatiecyclus? Met name de twee dagen voor de menstruatie zijn berucht om migraineaanvallen. Maar ook de eerste drie dagen van de menstruatie hoor je vaak dat migraine vaker voorkomt. Na de overgang is een aantal vrouwen van hun migraine af. Maar het gebeurt ook dat de overgang juist het aantal aanvallen doet verergeren.
  7. Veel migrainepatiënten moeten tijdens of aan het einde van een aanval ook overgeven. Bij sommige mensen wordt de hoofdpijn hierna minder, maar bij anderen heeft het geen effect op de hoofdpijn. Als de hoofdpijn eenmaal voorbij is hebben veel mensen last van een duf hoofd, spierpijn, vermoeidheid of ze hebben maag-darmklachten.

Wil je nog meer weten? Kijk eens op mijn website www.migraine-en-homeopathie.nl, neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak.

Lees meer over: aura, hoofdpijn, menstruatie, migraine, overgang
migraine