Allergische reactie

Bij een allergische reactie reageert uw afweersysteem te sterk op een stof die voor de meeste andere mensen onschadelijk is. Een allergische reactie kan te maken hebben met bijvoorbeeld het seizoen (hooikoorts), voeding, dierlijke huidschilfers (kattenallergie) of het gebruik van een geneesmiddel.  Klachten zijn o.a. jeukende ogen, een loopneus, jeukende huid, niezen of huiduitslag, zoals netelroos of eczeem. Maar ook een astma-aanval of een voorhoofdsholteontsteking kunnen het gevolg zijn. Vermijden van de stof waar u allergisch voor bent is logisch, maar lukt vaak niet. Denk maar aan pollen in de lucht of aan huisstofmijt.

Behandeling van een allergie

Door b.v. een bloedonderzoek of een huidtest kan worden vastgesteld waar u allergisch voor bent. Er zijn verschillende medicijnen die worden gebruikt bij een allergie. Deze verdwijnt hiermee niet maar de klachten worden beperkt. Sommige medicijnen, zoals antihistaminica hebben bijwerkingen zoals slaperigheid, een droge mond en verstopping.

Homeopathie bij een allergie

Homeopathie zorgt dat de overreactie van uw afweer vermindert en dat uw lichaam normaler reageert op stoffen die niet schadelijk zijn. Ik zie in mijn praktijk dat met name hooikoorts, klachten van de luchtwegen zoals astma en darmklachten door een voedselintolerantie vaak goed en snel reageren op een homeopathisch middel. Daarmee is het gebruik van reguliere medicatie vaak minder nodig, wat ook zorgt dat u minder last heeft van eventuele bijwerkingen.

Hooikoorts praktijkvoorbeeld

Inge heeft al jaren last van hooikoorts. Dit begint elk jaar vroeger. Voorheen had ze vooral in de zomer klachten: een loopneus, jeukende ogen, niezen en hoofdpijn. De laatste jaren begint het al in maart. Zo is ze de helft van het jaar ziek. Ze voelt zich daardoor ook lusteloos en veel sneller moe. Inge gebruikt antihistamine, wat haar klachten verlicht maar daar wordt ze erg slaperig van. Verder gebruikt ze het hele jaar door neusdruppels, zonder die druppels zit haar neus continue verstopt.

Er is een aantal homeopathische middelen dat bekend staat om de werking bij hooikoorts. Om te weten welk middel Inge helpt, wil ik veel weten over haar klachten. Wanneer is de hooikoorts begonnen? Weet ze op welke planten, grassen etc. ze allergisch reageert? Wat zijn haar klachten precies? En hoe is het verder met haar gezondheid, met eten, slapen? Aan de hand van alles wat ze vertelt zoek ik een homeopathisch middel wat past bij haar klachten. Inge is hiermee begonnen in januari van dit jaar. Ze is dan nog klachtenvrij. Gedurende het afgelopen jaar hebben we regelmatig contact gehouden om te kijken hoe ze reageerde en hoe de hooikoorts verliep.

Het is gelukkig een stuk beter gegaan dan voorheen. Helemaal weg is het niet, soms had ze een loopneus en een niesbui. Maar het is zo’n 80% verbeterd ten opzichte van de jaren ervoor. Ze heeft de antihistamine niet meer nodig gehad. Nu is ze bezig om de neusspray af te bouwen.