Voorhoofdsholteontsteking en homeopathie

Een voorhoofdsholteontsteking of sinusitis begint vaak met een verkoudheid. Na een paar dagen komen daar klachten bij als hoofdpijn of een drukkend gevoel in het voorhoofd, de neus en achter de ogen.

Vitamine C en het coronavirus

Het coronavirus is vooral gevaarlijk voor kwetsbare mensen, met b.v. diabetes of luchtwegaandoeningen. Bij andere infectieziekten zoals griep heeft vitamine C zijn preventieve werking al bewezen in hoge doseringen.

De beginverergering

“Maar het wordt toch altijd erger als je met homeopathie begint?”. Die vraag hoor ik regelmatig van mensen die wat meer weten van homeopathie. En inderdaad, dat kan soms gebeuren. Gelukkig reageert lang niet iedereen met een beginverergering na inname van een homeopathisch middel.

De R in de maand

Vroeger waren groente en fruit in de winter lastig verkrijgbaar. Er waren geen vriezers en kassen en veel fruit was exotisch en duur. In de winter was er daarom een beperkt aanbod, en als er eens een wat minder jaar was in de moestuin dan waren er maar weinig boontjes en andere groentes geweckt.

Vermoeidheid bij pubers

De middelbare school gaat niet altijd over rozen. Want puber zijn vergt nogal wat van lichaam en geest. Je groeit maar door. Er gebeurt van alles met je lijf. En ondertussen moet je huiswerk maken, leer je nieuwe vrienden kennen, doe je aan sport, heb je misschien ook nog een bijbaantje. Allemaal dingen die heel leuk kunnen zijn en misschien ook spannend of moeilijk.

Reflux bij baby’s

Mila is nu een maand oud en heeft veel last van reflux. Ze is vooral rond de voeding erg onrustig. Melk komt weer terug, ze moet hikken en slikken en nadat ze heeft gedronken krijgt ze altijd last van krampjes. Ze is dan overstuur en overstrekt zich steeds. Ze slaapt maar weinig en steeds als ze bijna in slaap valt schrikt ze weer wakker omdat er melk terugkomt. Papa en mama zijn moe. Zo hadden ze zich die eerste weken niet voorgesteld.

Antibioticaresistentie en homeopathie

Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doden of remmen in de groei. Ze kunnen levensreddend zijn bij een longontsteking of andere ernstige infecties. Maar de ziekmakende bacteriën kunnen er ongevoelig voor zijn (antibioticaresistentie). Doordat antibiotica veel worden gebruikt bij mensen en dieren, werken ze bij bepaalde ziektes niet meer. Homeopathie biedt bij sommige infecties een alternatief.

Burn-out: de lat te hoog, geen tijd voor herstel

’s Ochtends bent u vaak niet uitgerust. Na het weekend of een vakantie bent u nog steeds moe. U bent prikkelbaar, kunt slecht tegen drukte of harde geluiden en bent snel boos, verdrietig of somber. Er komt veel minder uit uw handen dan voorheen terwijl u zich vaak opgejaagd voelt. Concentratie is lastig. Allemaal klachten die passen bij een burn-out.

Faalangst: huilen boven de toets

Sophie heeft het zwaar. Ze zit in haar eindexamenjaar, heeft faalangst en weinig vertrouwen in een goede afloop. Daar is geen reden toe want de afgelopen jaren heeft ze het prima gedaan. Maar vooral wiskunde vindt ze erg moeilijk. Vorige week kwam ze eerder thuis; tijdens een toets ging het mis.

PMS (premenstrueel syndroom)

In de week voor de menstruatie zijn veel vrouwen sneller geïrriteerd, hebben hoofdpijn en een opgeblazen gevoel. Zodra ze ongesteld zijn is het over. Dit heet PMS (premenstrueel syndroom). Wat is het? En wat kun je eraan doen?

Griep voorkomen

Kunt u de griep voorkomen? Een paar tips om de kans te vergroten dat u niet ziek wordt.

Vitamines slikken; maar ik eet toch goed?

De winter is voor veel grote mensen en kinderen kwakkeltijd. Ze gaan van de ene verkoudheid naar de andere. Nooit echt ziek en nooit echt beter. Vitamine C en D3 zorgen voor een betere weerstand. En zijn makkelijk verkrijgbaar en betaalbaar.

Prikkelbare Darmsyndroom: wat kun je eraan doen?

Het Prikkelbare Darmsyndroom komt voor bij zo’n 20% van de bevolking. Je hebt dan o.a. last van pijn en kramp in je darmen, diarree of juist verstopping en een opgeblazen gevoel. Je darmen zijn dan gevoelig voor prikkels en veranderingen.

Sneller van de ziekte van Pfeiffer af

Vorige week zag ik Anita voor de tweede keer. In december kwam ze bij me omdat de huisarts de ziekte van Pfeiffer had vastgesteld. Ze was erg moe, had moeite met slikken en opgezette klieren in haar hals.