Brandend maagzuur

Wat kunt u eraan doen?

Brandend maagzuur is ongemakkelijk, pijnlijk en geeft soms een opgeblazen gevoel. En het is een aanwijzing dat er iets niet goed gaat met de vertering van ons eten. Veel mensen denken dat een teveel aan maagzuur de klachten veroorzaakt. Het tegendeel is waar. Vaak is te weinig maagzuur de reden van de klachten. Voedsel gaat gisten en rotten omdat eiwitten te lang in de maag blijven. Wat kunt u eraan doen?

Water met citroensap
Neem een kwartiertje voor het eten een klein glaasje water met citroensap. Dit zet cellen aan het werk die een hormoon (gastrine) produceren. Dit hormoon zorgt dat de maagzuurproductie wordt gestimuleerd en dat uw eten goed kan worden verteerd.

Wachten met het toetje
Neem een toetje met zuivel of fruit minimaal een half uur na de maaltijd. Dat maakt het wat makkelijker voor de maag om de maaltijd te verteren.

Drink niet tijdens het eten
Teveel water verdunt het maagzuur. De spijsvertering gaat langzamer en schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers worden niet of minder uitgeschakeld.

Let op voedingstekorten
Als u al lang maagzuurproblemen heeft of maagzuurremmers gebruikt, dan kan er een B12 gebrek ontstaan. Vitamine B12 wordt in de maag omgezet naar een bruikbare stof voor het lichaam. Als dit te lang niet goed genoeg lukt dan kunt u klachten krijgen als bloedarmoede, vermoeidheid en slaapproblemen. Koop wel een vitamine B12 die uw lichaam goed kan omzetten. In veel multivitamines zit een vorm die dat niet kan. U denkt dan dat u voldoende binnenkrijgt maar het gaat dan om de niet actieve vorm.

Dit zijn slechts enkele tips. Er zijn nog meer dingen die u kunt doen om het uw spijsvertering wat makkelijker te maken. Neem gerust contact op als u meer wilt weten.