’s Ochtends bent u vaak niet uitgerust. Na het weekend of een vakantie bent u nog steeds moe. U bent prikkelbaar, kunt slecht tegen drukte of harde geluiden en bent snel boos, verdrietig of somber. Er komt veel minder uit uw handen dan voorheen terwijl u zich vaak opgejaagd voelt. Concentratie is lastig. Allemaal klachten die passen bij een burn-out.
Eén op de zeven werknemers heeft burn-out klachten.
Dat is nogal wat. Deze vaak werk gerelateerde stressklachten zijn een belangrijke reden waarom mensen voor hun werk worden afgekeurd. Om maar niet te spreken over de gevolgen die het heeft voor uw leven naast het werk, minstens zo belangrijk.
Wanneer is er sprake van een burn-out?
Bij een burn-out bent u minimaal een half jaar moe en uitgeput. Klachten die minder bekend zijn maar ook bij een burn-out horen zijn teleurstelling in het werk en cynisme. De dingen waar u vroeger warm voor liep zijn er niet meer. Maar wel zin in opwekkende middelen (dat kan voor de één alcohol zijn, voor de ander het overdreven gaan sporten om toch nog ergens energie uit te halen). En slecht inslapen en doorslapen; ’s avonds heeft u vaak de meeste energie.
Waarom bent u opgebrand?
Een burn-out is soms niet het gebrek aan brandstof maar een gebrek aan leegte en aan rust. Want veel mensen vinden dat ze steeds maar bereikbaar moeten zijn. De mobiel altijd paraat en van uzelf moeten reageren op elk bericht dat binnenkomt. Altijd prikkels om u heen. Werken in een kantoortuin waardoor de omgeving rusteloos is. Bij veel mensen staan het brein altijd aan. Want ’s avonds op de bank gaat het vaak gewoon door. En veel weekends en vrije dagen zijn volgepland. Vaak met leuke dingen, maar het moet wel weer gebeuren. Soms moeten de hersenen gewoon even uit. Om te herstellen en rust te krijgen. Want als uw hersenen continue worden geprikkeld dan gaat het lichaam reageren. Lichaam en geest werken samen en uiteindelijk vertaalt het steeds maar paraat zijn zich ook in lichamelijke klachten als zware vermoeidheid.
Bijnieruitputting
In uw bijnieren wordt o.a. het stresshormoon cortisol aangemaakt. Uw bijnieren kunnen acute stress ongeveer drie maanden verdragen, voordat ze gaan falen. Veel mensen staat dagelijks bloot aan stress die ze op de lange duur gaat nekken. Daar kan ook de bijnier onder lijden. In de bijnieren wordt vitamine C opgeslagen. Die zorgt naast weerstand tegen infectieziektes, ook voor uw mentale weerstand. Een van de adviezen die ik geef bij een burn-out, is om extra vitamine C te gaan slikken. Mensen met een burn-out kwakkelen vaak maar door; een zware verkoudheid die maar niet over gaat, maar nooit zo ziek dat ze na een paar dagen in bed weer helemaal opgeknapt zijn.
En dan?
Als u doet wat u altijd deed, krijgt u wat u altijd kreeg. Albert Einstein zei het al en het is bij een burn-out maar al te waar is. Verandering dus. Maar hoe?
Dat gaat vaak in kleine stapjes. Vaste momenten nemen waarop u niet bereikbaar bent. Verveeltijd inplannen. Of met een vaste regelmaat iets gaan doen wat u heel leuk vindt (en wat in uw ogen verder nutteloos is).
Daarnaast zijn er misschien dingen die op het werk beter kunnen. Uw grenzen aangeven wanneer u genoeg werk heeft. Duidelijk zijn en u niet schuldig voelen als het klaar is. En soms is goed goed genoeg. Kunt u daar wel wat steun bij gebruiken? Dan kan ik u ondersteunen met coaching, zodat u makkelijker stappen zet.
Homeopathie helpt bij het herstel
Daarnaast kan ik u helpen met homeopathie. Homeopathie herstelt het zelf genezend vermogen en zorgt dat lichaam en geest weer gaan functioneren. Daarnaast help ik uw lichaam een handje door te kijken wat het eventueel nodig heeft aan vitamines en supplementen. Door geleidelijk weer op te bouwen krijgt u een steviger fundament en bent u alerter op signalen die een nieuwe burn-out kunnen inleiden. Ik help u graag, neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Lees meer over: moe, vitamines