Darmklachten: het kan ook anders

Darmklachten komen vaak voor. Denk aan verstopping of juist diarree, pijn in de buik of kinderen die zich moeilijk ontlasten of het eng vinden om te poepen. Als uw stoelgang blijvend verandert dan is het goed om een afspraak met de huisarts te maken om te kijken wat de oorzaak is.  Bijvoorbeeld als u vaker naar de wc moet, de ontlasting er steeds anders uitziet, u steeds diarree heeft, er bloed bij de ontlasting zit. Naast passende voeding en genoeg bewegen geeft homeopathie vaak goede resultaten.

Eten en beweging

Regelmatig bewegen kan bijdragen aan een betere stoelgang. Daarnaast zijn er mensen die last krijgen van hun darmen door bepaalde voeding. Ze krijgen b.v. buikpijn van melkproducten, koffie, frisdrank of vruchtensap. Ook stress kan invloed hebben op de darmen.

Homeopathie bij darmklachten

Homeopathie helpt vaak om de klachten te verminderen. Mensen die dagelijks b.v. Forlax nodig hebben om naar de wc te gaan kunnen het gebruik hiervan afbouwen of soms zelfs stoppen. Hoe werkt het? Tijdens een homeopathisch consult wil ik graag weten wanneer het is begonnen, wat het beter of juist slechter maakt, hoe het verder is met u en uw gezondheid, eten, slapen etc. Op basis van uw verhaal zoek ik een homeopathisch middel wat past bij uw klachten en u als persoon. Hieronder een voorbeeld uit de praktijk .

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Voor Josien is het lastig om gedachteloos een bord eten op te scheppen. Haar darmen reageren op veel stoffen. Haar buik wordt opgeblazen en zo pijnlijk dat ze krom loopt. Daarnaast krijgt ze diarree. Josien kan niet tegen melk, gekruid eten en citrusvruchten. Ook na koffie krijgt ze darmklachten. Ze is voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest en er werd vastgesteld dat ze het prikkelbare darmsyndroom heeft. Behalve de pijn die het geeft, beperkt het Josien. Ze eet niet graag buitenshuis omdat ze nooit zeker weet hoe ze gaat reageren en of er een wc dicht in de buurt is.
Als het druk is op het werk dan nemen haar darmklachten vaak toe. Ze heeft een baan die ze eigenlijk niet alleen aan kan en Josien durft slecht nee te zeggen als ze weer eens langer moet werken of werk mee naar huis neemt. Er is dan te weinig tijd om te ontspannen en te sporten, waardoor ze weer meer last krijgt van haar buik.

Op basis van de klachten van Josien , zoek ik een homeopathisch middel wat bij haar past. Niet alleen bij het prikkelbare darmsyndroom maar ook bij het feit dat ze niet tegen melk kan, koffie, gekruid eten en citrusvruchten. En dat ze moeite heeft om op haar werk grenzen aan te geven. Het homeopathische middel moet als het ware een blauwdruk zijn van het verhaal wat zij me vertelt. Drie maanden na het eerste consult vertelt ze me dat het beter gaat. Ze heeft veel minder last van de pijn en een opgeblazen gevoel en heeft in plaats van drie keer per week diarree, nu nog gemiddeld een keer per week last. Dat is voor haar een hele verbetering. Daarnaast vindt ze het makkelijker om op het werk eens nee te zeggen als het laat wordt. Haar gezondheid staat meer op de voorgrond en ze neemt  de tijd om vaker een flinke wandeling te maken. We gaan de goede kant op!