De beginverergering

Na het innemen van een homeopathisch middel kunnen de klachten soms erger worden. Gelukkig is dit tijdelijk.

“Maar het wordt toch altijd erger als je met homeopathie begint?”.  Die vraag hoor ik regelmatig van mensen die wat meer weten van homeopathie. En inderdaad, dat kan soms gebeuren. Gelukkig reageert lang niet iedereen met een beginverergering na inname van een homeopathisch middel.  Als u of uw dier een homeopathisch middel krijgt, dan reageert het lichaam daarop. Hopelijk wordt de klacht snel minder. Maar er zijn meerdere reacties die ik in de praktijk zie.

Oude klacht komt terug

Natuurlijk hoop ik dat met het homeopathische middel wat bij u en uw klachten past, het probleem snel beter gaat. Maar het gebeurt ook wel eens dat er een oude klacht kort terugkomt. Stel dat u vroeger last had van hoofdpijn, die is over en u komt bij de homeopaat voor eczeem, dan kan het zijn dat u de hoofdpijn van vroeger weer tijdelijk terugkrijgt. Dat is een normaal verschijnsel en de oude klacht verdwijnt meestal weer snel, waarna ook uw eczeem de goede kant opgaat.

Beginverergering

En een andere klacht is dus de beginverergering. U komt b.v. met uw kind bij de homeopaat voor waterwratjes en een week na het middel ontstaan er nog wat nieuwe wratjes. De verergering is een overreactie van het lichaam op het middel. Ik adviseer mensen dan altijd om even af te wachten en het middel niet meer in te nemen totdat deze verergering weer rustig is. Vaak zie ik dat de klacht daarna verdwijnt. Ik probeer dit te voorkomen door de potentie (of sterkte) zo goed mogelijk op u af te stemmen en ook houd ik rekening met de keuze van het middel. Maar soms gebeurt het toch. Dat kan ik niet helemaal voorkomen.

Iedereen reageert anders op een middel en dit valt niet altijd te voorspellen. Heeft u hier vragen over? Bel of mail tussentijds gerust. Dan kunnen we samen overleggen en kijken wat er precies aan de hand is.