De R in de maand

Maar wat betekent dat eigenlijk?

Vroeger waren groente en fruit in de winter lastig verkrijgbaar. Er waren geen vriezers en kassen en veel fruit was exotisch en duur. In de winter was er daarom een beperkt aanbod, en als er eens een wat minder jaar was in de moestuin dan waren er maar weinig boontjes en andere groentes geweckt. Mensen kregen daardoor in de winter te weinig vitamine C, wat zorgde voor een gebrek. Hun weerstand ging achteruit en ze werden vatbaar voor infecties en verkoudheid. Van september tot en met april kwam er weinig meer van het land, vandaar de R in de maand.

Extra vitamines

Tegenwoordig zijn groente en fruit het hele jaar goed verkrijgbaar, moet je dan nog wel extra vitamines gebruiken? Vaak is dat wel aan te raden. Lang niet iedereen komt aan de twee stuks fruit en 250 gram groente per dag. Weeg dat laatste maar eens een week lang, krijgt u het elke dag op uw bord? In zo’n geval is vitamine C geen overbodige luxe.

Vitamine C en D

Naast vitamine C is D belangrijk voor uw weerstand. Die maakt uw lichaam o.a. zelf aan door elke dag in de zon te komen. In de winter is die er veel minder en daarbij is uw huid bedekt, waardoor de zon zijn werk niet kan doen. Mocht u daarnaast het hele jaar op kantoor zitten en ook in de zomer weinig buiten komen dan is het hele jaar door vitamine D slikken geen overbodige luxe. Ook kinderen tot 4 jaar en mensen boven de 50 jaar kunnen wel wat extra’s gebruiken want vitamine D zorgt naast het verbeteren van de weerstand, ook voor de aanmaak van botten en een goede botkwaliteit.  En van vitamine D heeft u niet snel te veel.

Om gezond de winter door te komen zijn extra vitamine C en D dus helemaal niet zo gek. Zeker niet nu de R weer in de maand zit. U kunt ze apart gebruiken maar een goede multivitamine bevat ze allebei. Wel zo makkelijk.

Als u een afspraak bij me maakt, dan vraag ik altijd of u eventuele vitamines die u gebruikt kunt meenemen. Want zeker bij terugkerende ontstekingen en infecties werkt homeopathie niet alleen. Vaak is dan iets extra’s nodig. Ik adviseer u daar graag over.