Een koortslip komt altijd terug

Maar kan het ook wat minder vaak?

Van een koortslip komt u nooit meer helemaal af. Koortsuitslag ontstaat door een virus, wat u bij zich draagt. Het gaat om het herpesvirus en bij een lage weerstand zorgt die dat de klachten ontstaan. Als uw weerstand optimaal is dan zorgt uw lichaam dat het virus minder actief is. Maar iedereen heeft wel eens een tijd waarin het wat minder gaat. Dat hangt vaak samen met het opkomen van een koortslip. Ook zonlicht, stress of een wondje rond de mond kunnen het ontstaan van koortsuitslag uitlokken.

Wat merkt u ervan?

Vaak begint het met een branderig gevoel in de huid en dan ontstaan er blaasjes. Die kunnen pijnlijk zijn of een tintelend gevoel geven. Een koortslip zit vaak, zoals het woord al zegt, rond de lippen. Vandaar de Latijnse naam herpes labialis. Daarnaast kunnen blaasjes verschijnen op neus, kin of ogen. Bij kinderen kan de koortsuitslag beginnen in de mond, wat eten en drinken pijnlijk maakt. Een koortslip gaat vanzelf over; de blaasjes drogen in en de klachten verdwijnen vaak na een dag of tien.

Besmetting

Koortsuitslag is besmettelijk. Het is daarom beter om te zorgen dat andere mensen de blaasjes niet aanraken. Was bij een koortslip extra vaak uw handen en deel geen washandjes, servies, lippenstift of handdoeken met anderen. Daarnaast is besmetting met een koortslip gevaarlijk voor pasgeboren kinderen. Ze kunnen een ontsteking van de hersenen krijgen. Ga daarom niet op kraambezoek als u zelf koortsuitslag heeft. Ook mensen met een verminderde afweer of eczeem kunnen ernstige klachten krijgen.

Homeopathie en supplementen

Soms hebben mensen met een koortslip baat bij l-lysine. Dit is een aminozuur; in combinatie met vitamine C wordt het extra goed opgenomen. Het is vrij verkrijgbaar bij de drogist.
Homeopathie zorgt dat u minder vaak een koortslip heeft. En als u die heeft, dat u er minder last van heeft en dat de klachten korter duren. Er is een aantal middelen wat ik hiervoor regelmatig inzet. Wilt u weten wat u kan helpen? Ik kijk naar de manier waarop uw klachten verlopen, naar wat de koortsuitslag veroorzaakt, hoe het verder is met uw gezondheid en zoek een middel op maat. Maak een afspraak als u minder klachten wil of neem contact op voor informatie.

koortslip