Faalangst: huilen boven de toets

Examenvrees kan verlammend werken, hoe goed je ook hebt geleerd of geoefend.

Sophie heeft het zwaar. Ze zit in haar eindexamenjaar, heeft faalangst en weinig vertrouwen in een goede afloop. Daar is geen reden toe want de afgelopen jaren heeft ze het prima gedaan. Maar vooral wiskunde vindt ze erg moeilijk. Vorige week kwam ze eerder thuis; tijdens een toets ging het mis. Ze dacht dat ze het niet meer kon en is huilend op de fiets gestapt en naar huis gegaan. Haar ouders maken zich zorgen. Want Sophie kan het best. Maar ze heeft faalangst. En ze is moe. Doodmoe. Ze stapt ’s ochtends moe uit bed en heeft na school nergens meer zin in. Ze is zelfs te moe om ’s avonds goed te eten.

Vermoeidheid

En met dit verhaal zaten ze tegenover me. Toen ze belden voor een afspraak heb ik ze eerst gevraagd om naar de dokter te gaan. Want vermoeidheid is altijd een reden om te kijken of er niet b.v. bloedarmoede of de ziekte van Pfeiffer speelt. Sophie bleek een ijzertekort te hebben en kreeg tabletten mee van de dokter. Maar ze bleef moe en zag steeds meer op tegen alle toetsen en examens.

Vitamine D3

Bij Sophie vond ik een middel wat ik regelmatig voorschrijf aan pubers die het soms zwaar hebben op school. Het past bij jongeren die moe zijn en klachten hebben die met studie te maken hebben. Faalangst, hoofdpijn uit school, weinig energie in de vrije tijd. Daarnaast vertelde Sophie me dat ze, behalve het fietsen naar school, weinig buiten komt. Ik adviseerde haar om naast de homeopathie vitamine D3 te gebruiken. Deze vitamine is belangrijk voor je botten en weerstand en door in de zon te komen maak je D3 aan. Maar als je weinig buiten komt (of als de zon niet schijnt) dan kom je al snel tekort. Extra slikken is zeker in de winter voor bijna iedereen belangrijk en je hoeft niet snel bang te zijn dat je klachten krijgt door te veel vitamine D3.

Na zes weken zie ik Sophie en haar moeder terug. Ze kan niet wachten tot de examens voorbij zijn want ze heeft een leuke vervolgopleiding gevonden. Ik vraag haar of ze zich niet druk maakt om alle toetsen die nog komen. “Nee hoor, dat komt wel goed” zegt ze. Dat denk ik ook als ik haar zo zie. Ze is twee kilo aangekomen want ze eet weer goed en is ’s ochtends direct na de wekker fris en op de been.

Snelle werking

Homeopathie blijft een bijzonder vak. Mensen die bij me komen zeggen vaak: het duurt toch even voordat het werkt? Maar zo af en toe gaat het zo snel. Dan zie ik binnen enkele weken resultaat. En dat gun ik Sophie. Herkent u dit bij uw kind? Neem dan contact op. Ik help hem/haar graag.

Lees meer over: moe, weerstand, ziekte van Pfeiffer
moe