Gedachten gaan voor gevoelens

Voordat je je rot voelt gaat er iets aan vooraf. Een gebeurtenis, iets wat je hebt gezegd of gedaan en wat als gevolg heeft dat je er last van hebt. Door erover te denken krijg je er ook een gevoel bij. En dat klopt niet altijd.

Een voorbeeld. Je vrouw wil graag het huis laten schilderen. Een flinke kostenpost. Jij had je zinnen gezet op het inruilen van jullie oude auto voor een nieuwer exemplaar. Maar ja, je moet kiezen. Na een flinke discussie staat er drie weken later toch een mooie auto op de oprit. Het schilderwerk moet maar een jaartje wachten. Maar je voelt je er niet prettig bij. De kale plekken op de kozijnen gaan je steeds meer opvallen. Eigenlijk voel je je schuldig naar je vrouw dat je je zin hebt doorgedramd.

De gebeurtenis is duidelijk.
Je gevoel daarover ook.

Maar klopt dat wel? Als je uiteindelijk aan je vrouw vertelt hoe je je erover voelt, vertelt ze dat ze eigenlijk wel opgelucht is dat jullie nu een goede auto hebben om de caravan te trekken. Dat geeft haar een veilig gevoel onderweg. En het schilderwerk, ach, het hout is wel wat kaal maar nog in goede staat en kan best een jaartje mee.

Heb je je voor niks zo rot gevoeld. Even checken helpt. En dit is een klein voorbeeld. Wordt het je te groot? Ik help je een stap verder.