Hooi, perzik, framboos …

dat zijn mijn favoriete zomergeuren. In het najaar vind ik het bos heerlijk ruiken en doe me in de winter maar de geur van kraakhelder vriesweer met wat sneeuw. Van het voorjaar hou ik om de geur van regen na een paar droge dagen. Die geuren hebben ook direct invloed op mijn humeur.

Olfactorisch

Herken je dat? Of juist helemaal niet? Geuren hebben op de één meer invloed dan op de ander. Als je het idee hebt dat geuren bij jou meer indruk achterlaten dan bij een ander, dan ben je olfactorisch ingesteld. Maar er zijn ook mensen die visueel zijn ingesteld. Ze doen veel met hun ogen; van één ontmoeting weten ze b.v. nog dat diegene staalblauwe ogen had en een rode das.

Auditief

Naast visueel en olfactorisch doen sommige mensen meer op hun gehoor. Ze zijn dan auditief ingesteld; als ze naar een verhaal luisteren dan kunnen ze je later alle details vertellen. De visueel ingestelde herinnert zich vooral welke kleur het T-shirt had van de verteller; de olfactorische herinnert zich het muffige luchtje wat in de kamer hing.

Kinesthetisch

Als laatste kun je vooral op voelen (kinesthetisch) zijn ingesteld. Wat je je dan vooral herinnert is de sfeer die er hangt en wat dat met je doet. Als jij in diezelfde kamer naar het verhaal luisterde dan herinner je je vooral de ontspannen sfeer. Waar het verhaal precies over ging? Dat is dan minder belangrijk.

Wat past bij jou?

Wat spreekt jou het meeste aan? Als je dit weet dan kan het soms verklaren waarom je je op bepaalde plekken zo prettig voelt. Of juist niet. Denk aan je werkplek of aan het huis van een vriend of vriendin.
Het kan je ook duidelijk maken waarom jij bij een vakantie andere herinneringen hebt dan je reisgenoot. Misschien weet jij nog precies hoe je hotelkamer eruit zag en denkt je reisgenoot vooral aan de mooie muziek die in de lobby klonk.

En je kunt er je voordeel mee doen. Stel dat je overweegt om een opleiding te beginnen. Dan kan het voor jou verschil maken of die schriftelijk is, door te luisteren of juist op een mooie locatie. Wie de opleiding geeft en hoe groot de klas is, welke sfeer er hangt in het gebouw. Dat bepaalt mede hoeveel plezier je in je opleiding krijgt en hoe makkelijk je leert.

Je noemt deze theorie ook wel representatiesystemen en het komt uit het NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Ik vind het leuk om er soms mee te spelen als ik terugkijk op bepaalde gebeurtenissen. Waarom blijft die herinnering hangen en welk zintuig speelde toen de hoofdrol? Probeer het maar eens. Je gaat vast anders naar dingen kijken.

hooi