Kernkwaliteiten

Waar erger jij je aan? En wat zegt het over je?

Iedereen kent wel eigenschappen bij een ander waar hij zich aan stoort. Bijvoorbeeld je collega, die werk afraffelt. Of je vriendin, die nooit eens echt naar je luistert en elk gesprek naar zich toedraait. Kernkwaliteiten (of kernkwadranten) is een manier om te onderzoeken wat dit zegt over jou en hoe je ermee om kunt gaan om er minder last van te hebben.

Breed inzetbaar

Maar met kernkwaliteiten kun je nog veel meer. Je kunt kijken welke eigenschappen echt bij jou horen en wat er gebeurt als je erin doorschiet. Wat dan je uitdaging is en hoe je die aan kunt gaan. Met die kennis kun je anders naar situaties gaan kijken om er minder last van te krijgen. Of je kunt ze gebruiken als je gaat solliciteren. Voor als je niet direct het antwoord paraat hebt op de vraag: waarom moeten we jou aannemen en geen ander?

Als je doorschiet in je kwaliteit

Een voorbeeld. Stel dat je van jezelf heel accuraat bent. Je hebt alles op tijd af en bent netjes. Dat is een kwaliteit. Als je daar teveel in doorschiet dan kun je perfectionistisch worden. Wat losser zijn is dan een uitdaging; goed is goed genoeg. En misschien ben je wel allergisch voor mensen die slordig zijn. Dat kan dan best wel eens te maken hebben met jouw accuratesse; het positief tegenovergestelde van slordigheid. Zo zijn er nog veel meer kwaliteiten maar ook allergieën die we kunnen onderzoeken.

Speelse aanpak

Spreekt het je aan? Mij wel. Jaren geleden kwam ik er toevallig een keer mee in aanraking. Ik vind kernkwadranten een waardevolle en tegelijkertijd speelse manier om jezelf beter te begrijpen. Als mensen bij me komen voor coaching dan maakt het leggen van kaarten met kernkwaliteiten altijd deel uit van een van de afspraken.

Wat zijn jouw kwaliteiten of waar ben je juist allergisch* voor? Laat het me weten. En ben je nieuwsgierig geworden? Neem contact op voor meer informatie of een afspraak.

* een allergie kun je natuurlijk ook hebben voor huisstofmijt of pollen. Daar kan ik je bij helpen met een passend homeopathisch middel.

kernkwaliteiten