Synthetische oxytocine
Bij een bevalling wordt vrijwel altijd synthetische oxytocine toegediend. Ook bij een thuisbevalling wordt er vaak gebruik van gemaakt. Je krijgt oxytocine via een infuus, injectie of na de bevalling via een neusspray. Je pasgeborene krijgt het binnen via jouw lichaam tijdens de bevalling, of door de borstvoeding.
Van kindjes die hier last van hebben hoor ik vaak dat ze niet in slaap komen. Elk slaapje en elke avond is een worsteling. Een baby kan niet alleen slapen, maar mama moet erbij blijven. Of ze slapen alleen terwijl ze aan de borst liggen. Het tegenovergestelde gebeurt ook: niets van lichamelijk contact willen weten en zich letterlijk afzetten.
Daarnaast overstrekken ze veel: bij het huilen maar ook in badje of bij verschonen. Er zijn vaak problemen met de voeding, maar ook darmkrampjes en reflux.
Klachten bij de moeder
Ook moeders kunnen na de bevalling klachten krijgen, die vaak lijken op een postnatale depressie. Vlakheid, een vervreemd gevoel van zichzelf, het moeilijk vinden om een band op te bouwen met de baby. Irritatie naar de partner en geen enkele zin meer in intimiteit.
Waarom oxytocine?
Oxytocine is een natuurlijk hormoon, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het speelt o.a. een belangrijke rol bij de hechting met je kind. In synthetische vorm wordt het gebruikt om de weeën op gang te krijgen en te houden. Daarnaast om de placenta na de geboorte sneller uit te drijven en om eventuele bloedingen te stoppen. Nadat je kindje is geboren brengt het de melkvloed op gang. Het wordt vaak gegeven, terwijl vooraf vaak niet duidelijk is of het wel nodig is. En met gevolgen waar jij of je kind jaren last van kunnen hebben.
De oorzaak van de klachten
Waarom geeft synthetische oxytocine soms zulke ingrijpende klachten? Het hormoonsysteem is een mooi en harmonieus werkend regelsysteem. Alles werkt samen en luistert nauw. Door ontregeling (en dat kan ook al komen door jarenlang pilgebruik) raakt het uit balans en het lukt niet altijd om het zonder hulp weer in balans te krijgen. Het toedienen van hormonen heeft gevolgen. Gelukkig zijn er genoeg vrouwen die er geen of nauwelijks last van hebben. Maar als oxytocine in zulke grote hoeveelheden wordt toegediend dan lukt het niet altijd meer om het hormoonsysteem weer te laten werken zoals het voor de bevalling deed. Dan kan je lichaam wel wat hulp gebruiken.
Weer lekker slapen
Gelukkig is er iets aan te doen. Als de klachten het gevolg zijn van oxytocine dan kan ik je helpen met homeopathie. Neem contact met me op om te overleggen hoe een behandeling eruit kan zien. Ik help je graag om weer de oude te worden. En om je kindje rust te geven en lekker te laten slapen.
Meld klachten
En dan nog iets. Meld klachten na kunstmatige oxytocine bij het Lareb. Alle klachten trouwens na het gebruik van geneesmiddelen. Het Lareb is een kenniscentrum en verzamelt en beoordeelt bijwerkingen. En geef het aan bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Ook achteraf kan dit nog. Op die manier wordt meer bekend over bijwerkingen. Want onbekend maakt vaak onbemind.
*of zij
Lees meer over: bevalling, krampjes, reflux