Klachten na synthetische oxytocine

Je kindje vecht tegen de slaap, ook al is hij of zij nog zo moe. Hij wordt wakker van elk geluidje, is erg alert en ziet alles. Hij is snel overstuur en kan niet zonder mama. Herken je dit? Soms is deze onrust het gevolg van synthetische oxytocine, wat tijdens en na de bevalling aan de moeder wordt gegeven.

Je kindje vecht tegen de slaap, ook al is hij* nog zo moe. Hij wordt wakker van elk geluidje, is erg alert en ziet alles. Hij is snel overstuur en kan niet zonder mama. Verschonen of in bad doen gaan nooit relaxed. Als jij ook maar iets anders eet of koemelk drinkt heeft hij na de borstvoeding krampjes en reflux. Herken je iets of alles?

Synthetische oxytocine

De dingen die ik beschrijf kunnen het gevolg zijn van synthetische oxytocine, die je (bijna) standaard krijgt toegediend tijdens een bevalling in het ziekenhuis. Ook bij een thuisbevalling wordt er vaak gebruik van gemaakt. Je krijgt oxytocine via een infuus, injectie of na de bevalling via een neusspray.  Je pasgeborene krijgt het binnen via jouw lichaam tijdens de bevalling, of door de borstvoeding.

Klachten bij de moeder

Ook moeders kunnen na de bevalling klachten krijgen, die vaak lijken op een postnatale depressie. Vlakheid, een vervreemd gevoel van zichzelf, het moeilijk vinden om een band op te bouwen met de baby. Irritatie naar de partner en geen enkele zin meer in intimiteit.

Waarom oxytocine?

Oxytocine is een natuurlijk hormoon, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het speelt o.a. een belangrijke rol bij de hechting met je kind. In synthetische vorm wordt het gebruikt om de weeën op gang te krijgen en te houden. Daarnaast om de placenta na de geboorte sneller uit te drijven en om eventuele bloedingen te stoppen. Nadat je kindje is geboren brengt het de melkvloed op gang. Het wordt vaak gegeven, terwijl vooraf vaak niet duidelijk is of het wel nodig is. En met gevolgen waar jij of je kind jaren last van kunnen hebben.

Weer lekker slapen

Gelukkig is er iets aan te doen.  Neem contact met me op om te overleggen hoe een behandeling eruit kan zien. Ik help je graag om weer de oude te worden. En om je kindje rust te geven en lekker te laten slapen.

Meld klachten

En dan nog iets. Meld klachten na kunstmatige oxytocine bij het Lareb. Alle klachten trouwens na het gebruik van geneesmiddelen. Het Lareb is een kenniscentrum en verzamelt en beoordeelt bijwerkingen. En geef het aan bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Ook achteraf kan dit nog. Op die manier wordt meer bekend over bijwerkingen. Want onbekend maakt vaak onbemind.

*of zij

Lees meer over: bevalling, krampjes, reflux
synthetische oxytocine