Migraine bij een kind: anders dan bij volwassenen

Migraine is erfelijk. Als vader of moeder migraine heeft dan is er een kans dat je kind er vroeg of laat ook mee te maken krijgt. Maar hoe weet je of je kind er last van heeft? Want migraine bij kinderen geeft soms andere klachten dan bij grote mensen.

Migraine is erfelijk. Als vader of moeder het heeft dan is er een kans dat je kind er vroeg of laat ook mee te maken krijgt. Maar hoe weet je of je kind er last van heeft? Want migraine bij kinderen geeft soms andere klachten dan bij grote mensen. Neuroloog Maria De Leon heeft zelf migraine en haar kind ook. Zij schrijft er het volgende over.

Migraine zonder hoofdpijn

Volwassenen hebben soms een aura zonder dat die wordt gevolgd door hoofdpijn. Een aura is een verandering  in het zicht: je ziet (vaak met één oog) flitsen, vlekken of sterretjes. Meestal volgt hierna de hoofdpijn maar dit hoeft niet altijd.
Kinderen kunnen ook migraine krijgen zonder dat er hoofdpijn aan te pas komt. Vaak klagen ze dan over buikpijn. Die pijn of kramp in de buik kan er heel plotseling zijn en is vaak over na slapen.

Wagenziek

Naast buikpijn hebben kinderen met migraine vaak last van wagenziekte. Kinderen die tijdens het autorijden misselijk zijn en moeten overgeven kunnen hiervan last hebben. Ook snel misselijk zijn op de schommel kan een teken zijn.

Bonken met het hoofd

Vooral jonge kinderen die nog niet in staat zijn om uit te leggen wat er met ze aan de hand is, gaan soms bonken met hun hoofd. Het is niet duidelijk of dit een verschijnsel op zich is of een reactie op b.v. pijn, wat een kind teveel wordt. Als je kind met het hoofd tegen b.v. de rand van het bed bonkt is dit heel naar om te zien maar ook gevaarlijk omdat ze hoofdletsel kunnen oplopen.
Zeer jonge kinderen kunnen opeens heel geïrriteerd raken, niet meer stoppen met huilen en wiegen dan vaak met hun hele lichaam alsof ze zichzelf troosten. Rust en slapen op een donkere, rustige plek kan helpen.

Vermoeidheid

Kinderen die vaak vermoeid zijn kunnen last hebben van migraine. Als ze vaak moe zijn is dit een reden om naar de huisarts te gaan. Maar als er geen afwijkingen worden gevonden, een kind knapt op van slapen of geeft zelf aan last te hebben van geluid of licht dan kan migraine de reden zijn.  Zo’n vermoeidheid kan dan volgen na te laat eten of honger, een nacht slecht slapen, verandering van weer: allemaal zaken die een aanval kunnen uitlokken.

Herken je dit bij je kind? Dan kun je hem of haar ook beter helpen als het toch migraine blijkt te zijn. Omdat sommige dingen je misschien al bekend voorkomen, of omdat je weet wat dan helpt.

Bron: Unique symptoms of childhood migraines, Dr M. De Leon

Lees meer over: hoofdpijn, kind, migraine, slapen, vermoeidheid
kind migraine