PMS (premenstrueel syndroom)

In de week voor de menstruatie zijn veel vrouwen sneller geïrriteerd, hebben hoofdpijn en een opgeblazen gevoel. Zodra ze ongesteld zijn is het over. Dit heet PMS (premenstrueel syndroom). Wat is het? En wat kun je eraan doen?

“De week voor de menstruatie ben ik niet te genieten. Als iemand te hard de trap afloopt schiet ik al uit mijn slof. Iedereen thuis loopt met een boogje om me heen, tot ik ongesteld ben. Dan is alles weer goed.” Herkent u dit? Het heet PMS (premenstrueel syndroom). In de week voor de menstruatie hebben veel vrouwen dergelijke klachten. Ze zijn snel geïrriteerd of emotioneel. Naast wisselende stemmingen hebben ze vaak buikkramp, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel alsof je veel vocht vasthoudt en pijnlijke borsten. Maar ook andere aandoeningen zoals epilepsie, reuma of klachten van de luchtwegen kunnen door PMS tijdelijk verergeren. Het typische van PMS is dat alle klachten verdwijnen zodra de menstruatie is begonnen.

Hoe ontstaat PMS?

In de week voordat je ongesteld wordt schommelen je hormonen en bij PMS is er mogelijk een afwijkende afbraak van progestageen. Dit wordt afgebroken tot twee bestanddelen en vrouwen met PMS produceren mogelijk teveel van het bestanddeel wat angstgevoelens vergroot. De klachten kunnen per maand wisselen; de ene maand valt het allemaal wel mee en de andere maand is het erger. In de overgang kunnen de klachten ook weer veranderen. PMS is een verzamelnaam voor alle klachten die in deze periode optreden.

Wat kun je aan PMS doen?

Minder zout eten helpt om het opgeblazen gevoel te verminderen en minder vocht vast te houden. Ook minder koffie, zwarte thee en chocolade helpen.
De huisarts kan pijnstillers, de anticonceptiepil of zelfs antidepressiva voorschrijven om de klachten te verminderen. Vanuit de orthomoleculaire visie wordt o.a. magnesium en vitamine B6* voorgeschreven.

Homeopathie en klachten voor de menstruatie

Als homeopaat kijk ik naar de manier waarop zo’n week verloopt. Is een vrouw vooral geïrriteerd of trekt ze zich liever terug? Welke lichamelijke klachten geven het meeste last en hoe verloopt de verdere menstruatie. En hoe is het verder met de gezondheid, hoe ervaart ze werk en/of gezin en hoe gaat het met eten, drinken en slapen. Aan de hand van het hele verhaal zoek ik een middel wat past bij de klachten en bij de vrouw. Want PMS kan je maandelijks een nare week opleveren, tot ziekmelden op het werk aan toe. En daar kun je wel wat hulp bij gebruiken.
De 38-jarige vrouw aan het begin van mijn verhaal had er al jaren last van. Ze kreeg het advies om de pil te gaan gebruiken maar dat wilde ze niet. En twee maanden geleden kwam ze bij mij terecht en ze kreeg een homeopathisch middel wat past bij haar PMS. De week voor de menstruatie heeft ze nauwelijks meer klachten gehad en haar stemming blijft goed. Thuis halen ze nu opgelucht adem. Ze is er zelf verbaasd over dat het zo goed gaat. En ik ben vooral erg blij voor haar.

Herkent u deze klachten? U kunt er iets aan doen. Neem vrijblijvend contact op. Wellicht kan ik u helpen.

*Vitamine B6 kan bij een te hoge dosering zenuwbeschadigingen geven.

Lees meer over: antidepressiva, hoofdpijn, menstruatie
PMS