Stuwing en dreigende borstontsteking

Met homeopathie en tips helpt ik u om borstontsteking te voorkomen.

Als Dineke me belt is ze 37 weken zwanger van haar derde kindje. “Ik moet over drie weken bevallen maar heb nu al last van stuwing. Harde pijnlijke plekken in mijn borsten en ’s nachts is mijn T-shirt nat van de melk. Ik wil heel graag borstvoeding geven maar bij mijn eerste twee kinderen had ik uiteindelijk een erg pijnlijke borstontsteking. Dat wil ik deze keer anders.”

Borstontsteking

Dineke heeft bij de vorige twee kinderen een week na de bevalling een borstontsteking gehad. Er moesten antibiotica aan te pas komen om haar weer op te laten knappen en ze was er goed ziek van. Maar borstvoeding is het beste voor je kindje. Ik help haar graag om het deze keer beter te laten verlopen.

Homeopathie

Er zijn verschillende homeopathische middelen voor stuwing en een dreigende borstontsteking. Maar het middel moet passen bij de manier waarop de klachten verlopen. Hoe de pijn voelt, of deze uitstraalt naar b.v. de arm of rug, of het pijnlijker is als het kindje wordt aangelegd. En bij koorts: hoe snel dit opkomt, hoe hoog de temperatuur is, of de moeder nog wil eten of drinken. Met het juiste middel gaat het vaak beter.

Dineke kreeg tijdens haar zwangerschap al een homeopathisch middel. Dit is veilig, ook voor de baby bij borstvoeding. De pijn in haar borsten verdween en de stuwing werd een stuk minder. Een week nadat ze was bevallen van haar dochter belde ze me. “Het ging heel goed maar nu gaat het weer pijn doen en heb ik veel productie. Gisterenavond had ik verhoging. Kun je me weer helpen?”. Met een ander middel kwam ze ook hier weer bovenop. De kraamtijd is mede daardoor ontspannen verlopen en ze geniet van het voeden.

Tips

Nog wat tips om je borstvoeding te laten slagen:

  • Een goede voedingsbeha ondersteunt de borsten en biedt meer comfort
  • Je verloskundige of lactatiedeskundige kan je helpen om je kindje zo goed mogelijk aan te leggen en vast te houden. Dit helpt ook om tepelkloven te voorkomen.
  • Al tijdens de zwangerschap kun je een cursus volgen die je voorbereidt om borstvoeding te geven. Vraag ernaar bij je verloskundige.
  • Moeders die borstvoeding geven hebben extra calcium nodig. Dit zit o.a. in zuivel, noten en groene bladgroenten.
  • Gebruik de eerste weken geen fopspeen. Je kindje kan hiermee een verkeerde zuigtechniek aanleren waardoor de borstvoeding minder goed verloopt. Daarnaast kun je signalen missen die je baby geeft omdat hij honger heeft, b.v. smakken.

Ben je zwanger en heb je al eerder veel last gehad van stuwing? Of net bevallen en gaat de borstvoeding niet van een leien dakje? Neem gerust contact op. Wellicht kan ik je helpen.

Lees meer over: antibiotica, borstontsteking, borstvoeding, zwangerschap
borstvoeding