Vragen over coaching

Hieronder vindt u antwoorden op vragen die ik vaker krijg over coaching. Staat uw vraag er niet bij? Stel hem gerust, neem contact op.

Wat is coaching?

Coaching staat voor begeleiding van de eigen ontwikkeling. Als coach kijk ik met u naar de situatie waarin u terecht bent gekomen en die u wilt veranderen. Ik hou u een spiegel voor en help u op allerlei manieren aan nieuwe inzichten. Als u anders naar dingen kijken gaat u automatisch anders handelen en reageren. Ik bied u daarbij duidelijk en doelgerichte hulp, waardoor uw leven weer op orde komt. U moet het zelf doen. Ik geef u geen advies maar ik sta naast u en bied u een kader om dingen blijvend te veranderen.

In welke situaties is coaching geschikt?

Coaching werkt goed in situaties waarin u vastloopt en steeds maar in een kringetje blijft draaien. U wil bijvoorbeeld van baan veranderen maar er zijn allerlei redenen om dit niet te doen. U blijft zitten maar zou het liever anders willen. U twijfelt, piekert en bedenkt allerlei scenario’s en de situatie blijft hetzelfde. Maar u heeft er last van.
U hebt een vriend of collega waarmee u in een patroon bent beland wat u niet prettig vindt. Er zijn dingen die u erg storen maar kun je dit nog veranderen? En hoe kun je er iets van zeggen zonder de vriendschap op het spel te zetten?  
Wist u dat 95% van wat u doet, onbewust gebeurt? Ik help u om patronen te herkennen, die maken dat u ziet wat u tot dat moment steeds maar overkwam. We kijken samen waar u hulp bij kunt gebruiken en wat het doel is dat u graag wilt bereiken.

Waarom werkt een coach vaak beter dan je verhaal doen bij familie of een vriend?

Als coach ben ik neutraal. Ik geef geen advies maar laat u op een objectieve manier zien wat er gaande is, wat daarvan de oorzaak is, wat u anders zou willen. Het gaat om wat u wilt in het leven, niet wat anderen van u verwachten. Voor uw naaste omgeving is het heel moeilijk om zo’n neutrale rol op zich te nemen en niet met goedbedoelde adviezen aan te komen (die u toch niet opvolgt). Ze kennen u al en hebben een beeld van u.
Ik luister met mijn volle aandacht en oordeel niet. Daarnaast zorg ik dat u zich aan uw zelfgestelde doelen en afspraken houdt.

Na hoeveel afspraken merk ik resultaat?

Binnen vijf sessies heeft u bagage om het doel wat u graag wil bereiken, makkelijker te realiseren. Ik werk kortdurend en oplossingsgericht. Afspraken maak ik om de twee weken, zodat u genoeg tijd heeft om tussentijds dingen te laten bezinken en in de praktijk toe te passen.

Wordt coaching vergoed door de zorgverzekeraar?

Nee, coaching valt niet onder de ziektekostenverzekering.

Welke methodes of technieken gebruik je?

Tijdens mijn opleiding aan de Academie voor Psychodynamica heb ik o.a. ervaring opgedaan met het genogram, kernkwaliteiten, familieopstellingen en NLP. Hier maak ik graag gebruik van tijdens mijn coachingssessies.

Wat is het verschil tussen een coach en een psycholoog of psychotherapeut?

Een coach werkt altijd in het heden en naar de toekomst. Er wordt wel gesproken over het verleden maar vooral om de huidige situatie in een goede context te zien en duidelijk te krijgen hoe een patroon is ontstaan. Maar de focus ligt op vooruit, niet op achteruit kijken.
In therapie bij b.v. een psycholoog gaat het over zwaardere problematiek, b.v. depressie of verslaving. Therapie gaat ook dieper in op het verleden dan coaching.

Heeft u vragen over homeopathie? Kijk dan ook bij de veelgestelde vragen over homeopathie.