Vragen over homeopathie

Hieronder vindt u antwoorden op vragen die ik vaker krijg over homeopathie. Staat uw vraag er niet bij? Stel hem gerust, neem contact op.

Wat is homeopathie?

Uw lichaam lost veel op zonder hulp van buitenaf. Denk aan een schaafwond of verkoudheid. Daar komt u vanzelf overheen. Maar soms duurt het wat langer. Of heeft u zoveel klachten dat u wat extra hulp kunt gebruiken. Een homeopathisch middel helpt u daarbij.  Het zorgt dat uw weerstand en zelfgenezend vermogen weer goed gaan werken. Het principe van homeopathie is, dat iemand minder klachten krijgt door een homeopathisch geneesmiddel, wat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening of ziekte

Wat doet homeopathie?

Uw lichaam lost veel op zonder hulp van buitenaf. Denk aan een schaafwond of verkoudheid. Daar komt u vanzelf overheen. Maar soms duurt het wat langer. Of heeft u zoveel klachten dat u wat extra hulp kunt gebruiken. Een homeopathisch middel helpt u daarbij.  Het zorgt dat uw weerstand en zelfgenezend vermogen weer goed gaan werken.

Hoe snel werkt homeopathie?

Dit is afhankelijk van uw klacht en van de voorgeschiedenis. Een homeopathisch middel kan binnen een paar uur of binnen een paar weken werken, en alles daar tussenin. Over het algemeen geldt: hoe langer de klacht aanwezig is, hoe meer tijd het kost voordat een middel gaat werken.

Wat zijn de voordelen van homeopathie?

Homeopathie heeft geen schadelijke bijwerkingen. Een homeopathisch middel wat past bij u en uw klacht zorgt vaak niet alleen dat uw gezondheid verbetert, maar heeft als welkom bij-effect ook regelmatig dat u zich prettiger gaat voelen en meer energie hebt. Het helpt bij klachten die al jaren bestaan en kan worden gebruikt naast de meeste regulieren geneesmiddelen. Het wordt niet getest op dieren en de productie van een homeopathisch middel belast het milieu minimaal.

Wordt homeopathie vergoed?

Een homeopathisch consult wordt (gedeeltelijk) vergoed als u hiervoor aanvullend verzekerd bent. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Met ingang van 1 januari 2017 wordt een consult vergoed als de therapeut een vernieuwde opleiding Medische Basiskennis heeft afgerond. Mijn praktijk voldoet aan deze voorwaarde. De vergoedingen voor 2017 vind u hier.

Moet ik ‘geloven’ in homeopathie om het te laten werken?

Een goed gekozen homeopathisch middel doet zijn werk, of u erin gelooft of niet. Dit blijkt wel bij dieren en kinderen, die geen bewuste keuze maken voor homeopathie waarbij de werking duidelijk is.

Kan Christen zijn samen met homeopathie?

Homeopathie is verantwoorde geneeskunde en is levensbeschouwelijk neutraal. Het kan samen met elk geloof of elke overtuiging. Homeopathie is gebaseerd op kennis van het menselijk lichaam en de dynamiek van gezondheid en ziekte. Homeopathie heeft de afgelopen twee eeuwen steeds haar plaats gehad. Vele wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de werking van homeopathie.

Heeft homeopathie iets te maken met volle maan?

Sommige mensen hebben bij homeopathie de associatie met volle maan. Ik heb geen idee hoe dit komt. Het heeft niets met elkaar te maken en de werking van een middel is niet afhankelijk van de stand van de maan.

Zijn er ook dingen niet met homeopathie op te lossen?

Niet alle klachten verbeteren door homeopathie. Ik probeer vanuit mijn ervaring altijd een inschatting te maken over uw reactie op een homeopathisch middel en de kans dat het beter gaat. Als u al jaren last heeft van een bepaalde klacht dan kan het wat langer duren voordat u reageert. En er zijn klachten waarvan ik weet dat een behandeling met homeopathie weinig resultaat geeft. Dat bespreken we vooraf zodat u weet waar u aan toe bent.

Hoe lang duurt een homeopathische behandeling?

Gemiddeld zie ik mensen drie keer. Hoe vaak mensen terugkomen hangt o.a. af van de klacht en van hoe lang ze hier al last van hebben. Soms is één afspraak genoeg, soms zie ik iemand twee keer per jaar gedurende jaren. Bij de eerste afspraak kan ik hierover een inschatting maken.

Kan ik een homeopathisch middel gebruiken naast andere medicijnen?

Ja, dit kan. Het heeft geen nadelige invloed op de werking van reguliere medicijnen.  U mag zelf weten of u dit bij uw specialist of huisarts wilt melden. Ik vind het prettig als uw huisarts of specialist op de hoogte is en als u wil, kan ik hem of haar ook schriftelijk informeren. Maar als u dit liever voor u houdt, is het ook goed.

Welk middel past bij mij?

Een middel dat u beter maakt past niet alleen bij uw klacht. Ook uw karakter, voedselvoorkeuren en allerlei andere kenmerken zijn belangrijk. Aan de hand van dit totaalbeeld wordt een passend middel gekozen.

Kan ik zonder verwijzing naar een homeopaat?

Een verwijzing van uw huisarts is niet nodig. Een homeopathisch consult gaat ook niet ten koste van uw eigen risico in de basisverzekering.

Mag ik ook nog gewoon naar een dokter?

Een behandeling bij een homeopaat gaat prima samen met een behandeling door uw huisarts of specialist. Daarnaast verwijs ik mensen bij nieuwe klachten geregeld terug naar de huisarts. Ik stel geen diagnose en bij een niet-pluis idee neem ik graag het zekere voor het onzekere.

Moet ik mijn arts vertellen dat ik een homeopaat bezoek?

Dat mag u zelf weten. Ik vind het prettig als uw huisarts op de hoogte is en als u wil, kan ik hem of haar ook schriftelijk informeren. Maar als u dit liever voor u houdt, is het ook goed.

Hoe wetenschappelijk is homeopathie?

Er is een aantal wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd over de werking van homeopathie. Wilt u meer weten, dan verwijs ik u naar de website van de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten, www.nvkh.nl. In het menu vindt u Homeopathie en wetenschap, waar uitgebreide informatie te vinden is. Daarnaast vindt u op www.hri-research.org antwoorden op veel gestelde vragen over homeopathie.

Kan ik niet net zo goed een middel van Dr. Vogel halen bij de drogist?

Ook middelen van Dr. Vogel zijn homeopathie. Het zijn vaak samengestelde middelen. Dit betekent dat er meerdere middelen in één flesje zijn gedaan die bijvoorbeeld allemaal helpen bij hoest. U weet alleen niet of  het middel wat bij uw klachten past, ook is meegenomen. Daarbij is het lastig om een reactie te bepalen. Een klassiek homeopaat zoekt een middel wat bij uw klachten en andere bijzonderheden past, zodat de kans groter is dat u beter wordt. Daarbij gaat u zich vaak ook op andere gebieden beter voelen; u krijgt meer energie en zit beter in uw vel. Uw algehele weerstand gaat vooruit.

Meet u ook het lichaam door met apparaten zoals de bio-tensor?

In mijn praktijk meet ik niet door. De keuze van een homeopathisch middel baseer ik op de informatie die u geeft en de eventuele diagnose die uw arts heeft gesteld. Als u het prettig vindt dat uw lichaam wordt doorgemeten dan kunt u terecht bij andere praktijken.

Nadat ik een homeopathisch middel had ingenomen werd mijn klacht erger… wat nu?

Sporadisch komt het voor dat iemand een overreactie heeft op een homeopathisch middel. De klachten worden dan tijdelijk erger. In de regel duurt dit niet langer dan enkele dagen, waarna vaak een verbetering optreedt. Mocht dit gebeuren en u maakt zich zorgen, dan kunt u altijd bellen. Ik ben ook ‘s avonds en in het weekend bereikbaar bij dringende vragen. Dan kan ik u advies geven over wat te doen. Lees meer over de beginverergering.

Mag ik gewoon alles eten en drinken na het innemen van een middel?

Vlak voor en na het innemen van een homeopathisch middel raad ik u aan om niet te eten of te drinken. Het middel wordt voornamelijk opgenomen via het mondslijmvlies en dat moet om die reden schoon zijn. Gedurende een homeopathische behandeling kunt u verder alles eten en drinken.

Hoe weet ik zeker dat iemand een goede homeopaat is?

Als een klassiek homeopaat is aangesloten bij de NVKH (Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten) dan voldoet diegene aan hoge kwaliteitseisen voor opleiding, nascholing en waarneming. Een klachten- en tuchtrechtprocedure maakt ook deel uit van het kwaliteitsbeleid van de NVKH. Daarnaast is per 1 januari 2017 afronding van de vernieuwde Medische Basiskennis een vereiste om de klassiek homeopaat vergoed te laten worden door zorgverzekeraars. Mijn praktijk is aangesloten bij de NKVH en daarnaast heb ik de vernieuwde Medische Basiskennis van de Stichting Hoger Onderwijs afgerond.