Corona en vitamine C

Het coronavirus is vooral gevaarlijk voor kwetsbare mensen, met b.v. diabetes of luchtwegaandoeningen. Bij andere infectieziekten zoals griep heeft vitamine C zijn preventieve werking al bewezen in hoge doseringen.

Het zal je maar gebeuren: je hebt een kind wat goed meedraait op school en in het weekend lekker sport. Maar hij heeft wel een longaandoening waardoor een gewone verkoudheid bij hem al snel eindigt in bronchitis. Of je hebt een hoogbejaarde moeder met diabetes. Veel mensen om je geen vinden het allemaal wel meevallen. Ze zien het als een griepje. Je bent een paar dagen ziek en daarna gaat het weer beter.

Virussen en hun gastheer

Dat is simpel gezegd. Want ondertussen houdt het je bezig. Je kunt de wereld niet weghouden van je kind of moeder, die kwetsbaarder zijn dan de meeste mensen. Maar je wil ook geen onnodige risico’s nemen. En wat dan? Helaas heb ik er ook geen antwoord op. Het lastige van het coronavirus (COVID-19) is dat er weinig over bekend is en dat niemand weet hoe het zich de komende tijd ontwikkelt. Wat we wel weten van virussen in het algemeen is dat ze een gastheer nodig hebben. Anders overleven ze niet. Als je zorgt dat die gastheer zo lastig mogelijk te bereiken is en ook nog eens in goede conditie is, dan maak je het wat lastiger voor corona om vat op je te krijgen.

Vitamine C

Over het eerste is ondertussen genoeg bekend aan hygiënemaatregelen. Maar hoe blijf je zelf in goede conditie? Van de week zag ik in de krant een foto van containers vol vitamine C die in China aankwamen. Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem en speelt een rol bij preventie van infectieziektes. Het heeft zijn werking bij infecties zoals griep, longontsteking en zelfs poliomyelitis al bewezen. Je kunt het gebruiken om je weerstand zo optimaal mogelijk te laten werken zodat de kans dat je ziek wordt, kleiner is.

Maximale dosering

Voor volwassenen is 2000 mg per dag veilig en dat is veel meer dan wat de gemiddelde multivitamine bevat. Bij kinderen ligt die maximale dosering* iets lager:

1-3 jaar: 400 mg per dag
4-8 jaar: 650 mg per dag
9-13 jaar: 1200 mg per dag
14-18 jaar: 1800 mg per dag

(*bron: Stichting Orthokennis)

Hoge doses vitamine C worden alleen afgeraden bij chemotherapie/bestraling, een sterk verminderde nierfunctie of ijzerstapeling. Bij zwangerschap is 2000 mg per dag een veilige hoeveelheid.

Lees meer over: corona, coronavirus, vitamine C, vitamines