Hoe maak je verspreiding lastiger voor het coronavirus

Zonder een gastheer overleeft een virus niet. Hoe zorg je dat hij die niet bereikt?

Nog geen jaar geleden waande vrijwel iedereen zich veiliger dan nu. Niemand kon zich voorstellen dat er in korte tijd zoveel zou veranderen door een pandemie. En toch is het gebeurd. We zitten er middenin. Er worden allerlei maatregelen genomen om de overdracht van het coronavirus te beteugelen. Hoe maak je dit het virus zo moeilijk mogelijk? Epidemioloog Menno Bouma is daar helder over in een interview. Wat ik ervan heb opgestoken deel ik graag met u.

Een virus kan niet vliegen

Zonder iemand die het overbrengt, de gastheer, kan een virus niet overleven. Het heeft geen pootjes of vleugels.

Het coronavirus reist mee op speekseldruppeltjes van de gastheer die ademt, praat of hoest en probeert dan bij een volgend slachtoffer zo diep mogelijk in de longen te dringen. Daar reproduceert het zich. De longwand is dun en de afweer is op die plek zwak. Er zijn weinig virusdeeltjes nodig om je vervolgens ziek te maken.

Virussen zijn overal

Naast het coronavirus zijn er vele andere virussen. Ze zijn er al zolang er dieren en mensen zijn en we worden er altijd door omringd. Virussen hebben verschillende manieren om ons lichaam binnen te komen. Een wondje op de huid kan een weg zijn (denk aan gele koorts door een muggensteek). Ook via de mond kan een virus ons lichaam binnendringen (zoals het norovirus , wat diarree veroorzaakt en door ongewassen handen bij de volgende gastheer terecht komt via de mond).

Luchten

Het coronavirus (maar ook het griepvirus) verspreidt zich via de lucht. Grotere speekseldruppels belanden meestal vrij snel op de grond en blijven daar. Kleinere druppels (aërosolen) kunnen lang in de lucht blijven zweven. Ze kunnen ook nog eens flinke afstanden afleggen. Vandaar het belang van ventileren. Frisse en vochtige lucht zorgt dat ze verdwijnen. In de winter houden we ramen en deuren vaker dicht. We zijn meer binnen en door verwarming is de lucht droger. Om het virus minder de kans te geven om zich te verspreiden werkt ouderwets luchten dan het beste. Een hogere luchtvochtigheid ontstaat naast ventileren ook door simpele waterbakjes aan de verwarming.

Afweer

Het coronavirus heeft gelukkig wat drempels te nemen voordat het de longen bereikt. Slijmvliezen in neus, mond en keelholte en kleine haartjes in de neus houden het virus tegen. Het lichaam maakt er wel kennis mee en reageert hierop met antistoffen. Daardoor kan het bij een volgend contact sneller en effectiever reageren.

Voor een optimale afweer is een goede conditie belangrijk. Gezond eten, voldoende slaap, een goed gewicht en genoeg beweging en ontspanning. In de winter is daarnaast vitamine D geen overbodige luxe. De helft van de volwassenen heeft er een tekort aan. Uw lichaam maakt het aan door zonlicht, en dat is er nu eenmaal minder. Het is naast vitamine C een belangrijke vitamine voor de afweer.
Maar de reis van het virus begint in de lucht. Luchten is simpel en maakt het lastiger voor het virus om een nieuwe gastheer te vinden.

Lees meer over: coronavirus
luchten