Wat is homeopathie?

Uw lichaam lost veel op zonder hulp van buitenaf. Denk aan een schaafwond of verkoudheid. Daar komt u vanzelf overheen. Maar soms duurt het wat langer. Of heeft u zoveel klachten dat u wat extra hulp kunt gebruiken. Een homeopathisch middel helpt u daarbij.  Het zorgt dat uw weerstand en zelfgenezend vermogen weer goed gaan werken. Het principe van homeopathie is, dat iemand minder klachten krijgt door een homeopathisch geneesmiddel, wat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening of ziekte.

Homeopathische geneesmiddelen

Homeopathische geneesmiddelen zijn gemaakt van planten en stoffen die een minerale of dierlijke oorsprong hebben. Alle middelen zijn op hun werkzaamheid getest op mensen, niet op dieren. Een homeopathisch geneesmiddel bestaat uit een klein korreltje melksuiker, waar het homeopathisch middel overheen is gesprenkeld.

Homeopathische middel worden machinaal gefabriceerd en verspreid via b.v. de Hahnemann apotheek in Heiloo.

Wie bedacht homeopathie?

De grondlegger van de homeopathie is de Duitse arts en scheikundige Samuel Friedrich Christian Hahnemann (1755-1843). Hij introduceerde de term ‘homeopathie’, afgeleid van de Griekse woorden ‘homoios’ (gelijksoortig) en ‘pathos’ (lijden). In 1796 formuleerde hij het gelijksoortigheidsprincipe, ook wel de similiawet genoemd. Dit principe houdt in dat klachten verbeteren door een zeer kleine hoeveelheid van de stof die bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende ziekte. De reden waarom Hahnemann is begonnen met het toedienen van kleinere hoeveelheden van een geneesmiddel, verdund en geschud, is om bijwerkingen van de stof in zijn ruwe vorm te voorkomen.

Uw lichaam lost veel op zonder hulp van buitenaf. Denk aan een schaafwond of verkoudheid. Daar komt u vanzelf overheen. Maar soms duurt het wat langer. Of heeft u zoveel klachten dat u wat extra hulp kunt gebruiken.