Wie ben je? Wat wil je?

Even stilstaan brengt je vaak verder.

Hu? Wat zijn dat nou voor vragen. Veel mensen zijn daar niet mee bezig. Ze werken, zorgen, doen af en toe iets leuks en het leven hobbelt voort.

Maar als je alleen bezig bent met verder komen en je aandacht naar buiten richt dan kom je jezelf vaak tegen. Om in de (werk)wereld te overleven moet je af en toe even stilstaan en je afvragen hoe het gaat. Wat je wilt en welke richting je uitgaat. Of je energie krijgt van wat je doet, of dat het je juist uitput. Als je daar nooit de tijd voor neemt of bang bent voor het antwoord en het ontwijkt, dan is de kans groot dat je er op een andere manier tegenaan loopt. Door b.v. een burnout  of lichamelijke klachten.

Eng

Veel mensen vinden dit eng. Hebben het nooit geleerd, even naar hun binnenwereld. Want wat kom je daar tegen? Nou, mooie kanten. Want je hebt kwaliteiten, mogelijkheden die bij jou passen en die een ander niet op dezelfde manier heeft. Als je die kunt gebruiken en uitdrukken dan gaan dingen vaak moeiteloos. Want het hoort bij jou en het geeft je voldoening. Als nauwkeurigheid b.v. een kwaliteit is van jou dan kun je dat goed gebruiken als je een administratief beroep hebt. Het hoort gewoon bij je.

Valkuilen

Bij je kwaliteiten horen ook valkuilen, die je een hoop kunnen leren over je uitdagingen. Dat zijn vaak dingen die je in een ander bewondert. Een valkuil bij nauwkeurigheid is b.v. dat je star wordt en het precies wil zoals jij het hebt bedacht. Hierin zitten ook je ontwikkelingsmogelijkheden, je uitdagingen. Een uitdaging als je doorschiet in starheid kan b.v. zijn om los te laten.  En wat zijn je struikelblokken en de dingen waar je je aan stoort bij een ander? Ook die zeggen veel over jou. Als je nauwkeurig bent dan kun je je misschien ergeren aan nonchalance.  

Van nature

Wat waarderen andere mensen in jou? Welke kwaliteit hoort van nature bij je? Als je dat kunt benoemen dan wordt het makkelijker om richting te geven aan wat je nog wil gaan doen, wat je energie geeft en waar je blij van wordt. Dat betekent echt niet dat je je leven totaal om moet gooien. Het zit soms in kleine dingen.

Dus: wie ben je? En wat wil je? Neem gerust contact op als je hier eens een goed gesprek over wil. Of wil weten hoe ik je kan helpen om een antwoord te krijgen op deze vragen.  

overgang