Multivitamines: de schappen staan er vol mee. Er zitten nogal wat prijs- en kwaliteitsverschillen tussen. Hoe weet je of je een goede kiest, waar je ook echt iets aan hebt?
Lees het etiket
Op het etiket staan de verbindingen die in de multivitamine worden gebruikt. Niet alle verbindingen zijn goed opneembaar door het lichaam. Bij b.v. vitamine B12 wordt vaak gebruik gemaakt van cyanocobalamine. Dit kan het lichaam moeilijk activeren. Daardoor werkt de B12 dan minder of zelfs helemaal niet. Dat geldt voor meer vitamines en mineralen. Sommigen zijn goed opneembaar, anderen niet.
Als u op internet naar de inhoud van een multivitamine zoekt dan staan de verbindingen niet altijd vermeld en dan is het helemaal lastig om te beoordelen of ze goed opneembaar zijn.
Omzetting vitamine B6
Een deel van de mensen is in staat om vitamine B6 te stapelen. Het lichaam kan dit niet omzetten in een actieve vorm. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als tintelingen, pijn in kiezen, zere voetzolen. Als u een vorm neemt die niet meer omgezet hoeft te worden (P-6P) dan is dit probleem niet aan de orde. In de wetgeving wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen de actieve of niet actieve vorm. Ook bij lagere doseringen B6 kunt u daarom klachten krijgen door stapeling als het een niet actieve vorm betreft.
Voldoende vitamine D
Sommige multivitamines bevatten 5 mcg vitamine D. Dit is echt te weinig. Zeker in de winter kunnen we veel meer gebruiken en is 25 mcg geen overbodige luxe. Onze huid maakt vitamine D aan door zonlicht en dat is er in de winter nu eenmaal weinig. Van vitamine D heb je niet snel teveel.
Vitamine C
1000 mg per dag is voor een volwassene een mooie hoeveelheid aan vitamine C. Een multivitamine bevat veel minder. U kunt deze daarom apart bijslikken. Heeft u na vitamine C weleens last van uw maag of zuurbranden? Neem dan de niet zure vorm. Ascorbinezuur kan voor klachten zorgen; Ester C of calciumascorbaat doen dit niet.
En twijfelt u over de samenstelling van uw multivitamine? Stuur me gerust een foto van het etiket, dan kijk ik met u mee. Afhankelijk van uw leeftijd en gezondheid kan ik u dan een passend advies geven.
